Kaк да се справим с лошия дъх в устата?

 

 

 

Oказва се, че лошият дъх или халитозата е много често срещано явление, но за съжаление ние често не знаем, че го имаме. Обсъждането на лошия дъх е чувствителна тема. Има лесен начин да разберете дали имате лош дъх. Минете с конец между два от зъбите си и после го огледайте. Най-често по конеца има полепнала плака. Помиришете я - ако вие усещате лош дъх, значи и другите го усещат. Деветдесет процента от лошия дъх идва от устата, където бактериите произвеждат газове с миризма на развалени яйца. Тези бактерии се крият в зоните, които вие пропускате, когато си миете зъбите, а също и по повърхността на небцето и езика. Може да имате лош дъх и от определена диета, която спазвате. В този случай на помощ идват водите за уста и дъвките. Друга причина за лошия дъх е тютюнопушенето - изсушавайки устата ви, то прави нещата още по-лоши, а също трупа катран по зъбните повърхности.

Как да се справим с лошия дъх?

Първото, което можете да направите срещу лошия дъх е да четкате не само зъбите, а и цялата устна кухина, да почиствате с конец междузъбните пространства, за да отстраните бактериите, които произвеждат газове. Добре е да почиствате и езика си с четката за зъби или със специални шпатули за език. Ако това не помогне, тогава се нуждаете от професионално почистване на плаката и зъбния камък.

Какво е плака?

Плаката се образува от бактерии около зъбните повърхности близо до венците и между зъбите. Тя е мека, почти безцветна субстанция, която трудно се зебелязва. С времето непочистената плака се втвърдява и се превръща в зъбен камък. Плаката и зъбният камък причиняват заболявания на венците и на зъбите. С течение на времето плаката и зъбният камък водят до възпаление на венците, което се проявява със зачервяване и кървене. Това възпаление след определен период е причина за отдръпване на венците и образуване на джобове. След като веднъж са се образували джобове, в тях се натрупва плака и ускорява възпалителния процес - заболяване наречено парадонтит. Ето защо е по-трудно да се лекува парадонтита, отколкото да не се допуска неговата поява.

Как мога да се предпазя от парадонтит, който се проявява с възпалени венци, кървене и лош дъх?

Има два начина. Това са домашните грижи, които включват ползването на паста, четка, вода за уста, конци за зъби и професионалното почистване от зъболекар, което се извършва с ултразвук и обхваща всички зъбни повърхности, даже и тези, които не могат да се достигнат с домашните грижи.

Колко често трябва да се почиства плаката и зъбния камък?

Няма точно определен период, тъй като всеки пациент има различни нужди. Например, в случай на напреднало парадонтално заболяване може да се нуждаете от курс на лечение, състоящ се от четири визити в рамките на няколко месеца, последвани от веднъж месечно за едногодишен период. От друга страна, ако имате здрави венци, периодът на почистване може да варира и да е на четири-шест-дванадесет месечни интервали.