Възстановяване на зъбните редици при липсващи зъби

 

 

Независимo че съвременната стоматология разполага с много възможности за лечение и възстановяване, понякога ваденето на зъб е неизбежно. Причините могат да бъдат различни - усложнения на кариеса, т.нар гранулом, пародонтит, травма... Когато липсата на зъб вече е факт, усилията трябва да се насочат към неговото заместване и възстановяване на целостта на зъбните редици.

Един от често задаваните въпроси е: Има ли нужда да се прави нещо, когато е изваден един зъб?
Много често пациентите се питат, наистина ли е необходимо да се „унищожават” двата съседни зъба, за да се възстанови липсващия. Зъбите в зъбните редици са свързани функционално в единна система. Загубата дори на един единствен зъб води до нарушаване на равновесието и претоварване на останалите зъби. Това може да не се вижда веднага, особено при млади хора и единичен липсващ зъб, но промените са неизбежни.
Неправилното разпределяне на дъвкателното налягане води до наклоняване на съседните зъби към дефекта и прорастването на противоположния зъб от другата челюст. Различната ос на натоварване на наклонените зъби
води до повишена травма на зъбодържащия апарат и загубата му, което причинява разклащането им. Прорастналият антагонист причинява блокажи на дъвкателните движения. Това, в допълнение към влошеното дъвчене, води до повишено задържане на зъбна плака и зъбен камък и в крайна сметка - до кариеси и възпаления на венците. Последствията са лавинообразни и водят до все по-тежки и по-мащабни проблеми. Не бива да се подценява влиянието върху стомаха, челюстните стави и организма като цяло.

Най-общо начините на възстановяване на липсващи зъби могат да се разделят на две основни групи - снемаеми и неснемаеми конструкции:

Неснемаеми:

1.Импланти: Това е едно от най-бързо развиващите се направления в стоматологията в последните години. Дават възможност да се възстанови липсващ зъб, без да се изпиляват съседните зъби-  един от основните проблеми на пациентите. Особено подходящи са при загуба на най-задните зъби в редицата, когато възстановяването е възможно само със снемаеми протези. Разработката на нови материали и множеството изследвания доведе до многократно повишаване на преживяемостта на имплантите и ги направи най-предпочитани при възстановяванията. Недостатъците им са по-високата цена и повишените изисквания към общото имунологично състояние на пациентите и особено към оралната хигиена.

2. Мостове: Изпиляват се съседните зъби и се обличат в корони, между които е тялото, възстановяващо липсващия зъб. Предпочитан материал за изработка е металокерамиката, но мостът може да е изцяло метален или без метал, от специална керамика. Правилното планиране, добрата работа и качественото изработване в лабораторията са гаранция за дълга и безпроблемна употреба на моста. От особено значение е добрата комуникация мажду зъболекар и зъботехник.


Снемаеми:

1.Плакови протези: Най-евтиният вариант. Изработват се от пластмаса и се закрепват за съседните зъби с огънати куки. Като цяло-най-голям компромис и от естетическа , и от функционална гледна точка.
2.Моделно-лети протези: Индивидуално изработен моделно-лят скелет, покрит с пластмаса. По-високи естетически качества и по-лесна адаптация за пациента.
3.Ставни протези: Нещо като хибрид между снемаеми и неснемаеми конструкции. Част от зъбите се изпиляват и обличат в корони, като за тях са закрепени специални елементи - стави, ключалки, траверси, които носят подвижната част на конструкцията. Много добро решение, когато имплантите са противопоказани. Недостатък е малко по-високата цена.