Koфердам?

 

 

Кофердамът(на немски) или наричан още рубердам(на английски) представлява гумено платно, което се нахлузва върху зъбите и по този начин изолира зъба от останалата част на устната кухина. Началото си води още от 1864 година, когато на американския стоматолог S.C. Barnum му дошла идеята, че може да изолира зъбите по този начин. Този метод на изолиране бързо добива популярност сред стоматолозите в USA. В България методът се популяризира през последните години, но все още се използва от не повече от 5% от зъболекарите в страната.

При какви случаи се използва кофердам? Кофердам ни е необходим най-вече при кореново лечение на зъбите, при адхезивни възстановявания, както и при циментиране на различни конструкции.

 

Какви са предимствата от използването му? На първо място е контролът над влажността, която е изключително важнa при адхезивните възстановявания (естетичните пломби) и циментирането на инлеи и други конструкции. На второ място е сигурността на работа, кофердамът не позволява навлизане на слюнка (съответно на бактерии) от устата към зъба(и обратно) при кореново лечение, не позволява на дезинфекционните разтвори, които понякога са доста агресивни, да наранят венеца. Тъй като платната са в ярки цветове, имаме и оптимална видимост на работното поле, което значително намалява зрителната умора. Използването на кофердам многократно повишава качеството на работа.

 

Какви са недостатъците? Един от тях е, че пациентът трябва да стои по-дълго време с отворена уста, което понякога е изморително. Възможна е алергична реакция към платното, така че ако ще ви поставят такова е добре да съобщите на вашия зъболекар ако имате алергия към латекс, в такъв случай се използват платна без латекс.