Как да мием правилно зъбите?

Миенето на зъбите е основната профилактична мярка срещу развитието на кариес и възпаление на венците. Поддържането на стриктна устна хигиена е важен навик за човека. Той трябва да се изгради още в ранно детство и да се провежда ежедневно и качествено. Необходими са подходяща паста, четка и правилен начин на миене. Пазарът изобилства от различни пасти, четки и допълнителни почистващи аксесоари, но подходящата комбинация се определя най-правилно в стоматологичния кабинет. При прегледа на пациента се дава информация в зависимост от състоянието на устната му кухина - какви четки, пасти и разтвори трябва да използва. Основен принцип е зъбите да се измиват сутрин и вечер в продължение на около 3 минути (колкото е продължителността на една песен по радиотоJ). Най-голямо значение за наистина ефективно почистване на зъбите имат не толкова вида на зъбната четка и пастата, колкото изпълнението на точно определени движения с четката за зъби. Много от хората, въпреки редовното миене на зъбите не успяват да отстранят ефективно зъбната плака, което се дължи на неправилни движения с четката за зъби. Правилната техника на миене изисква внимателно и грижливо почистване на всички зъбни повърхности.


Основна техника за миене на зъби


Четката за зъби се поставя в хоризонтално положение, така че ъгълът на почистващите влакна да е
около 45 градуса спрямо венеца.

За горна челюст се започва от кътниците в едната страна с кръгообразни и “измитащи” движения в посока от венец към зъб. На всеки зъб се отделят по 10 сек. По-същия начин се почистват външните повърхности на долната челюст.
При вътрешните повърхности на зъбите четката се поставя за горна челюст откъм небцето, за долна  - откъм езика и с кръгообразни и измитащи движения се почиства внимателно от венец към зъб. В областта на предните зъби четката се изправя вертикално и отново се правят няколко измитащи движения.
Накрая с четката се минава по дъвкателните повърхности на зъбите и се четка с движения напред-назад.
Желателно е да се почиства и езика, за да се премахнат бактериите, предизвикващи лош дъх. Последва изплакване на устата с вода и старателно измиване на четката.

При измиване само с четка и паста се почистват три от петте повърхности на зъбите. Останалите две повърхности се нуждаят от специални грижи, за да не се натрупват плака и хранителни остатъци. Използват се конци за зъби, интердентални четки, хидродушове с антисептични разтвори. В стоматологичния кабинет се показва начина им на употреба. Редовното и правилно миене на зъбите предпазва от развитие на кариеси и заболявания на венците.