Кога да заведем детето на зъболекар?

 

Едно от най-запомнящите се и радостни събития за всеки родител е поникването на първото зъбче на детето. Така както редовно посещаваме педиатър за насоки в отглеждането и развитието на бебето /особено през първите 3 години/, така и профилактичният преглед при зъболекар е необходим, за да получим информация как да запазим млечните зъбки на децата максимално дълго здрави и красиви.

 

И тук възниква въпросът:”Кога е редно да заведем детето за първи път на зъболекар?”.

 

Опитът показва, че децата, за които първото посещение в зъболекарския кабинет е по повод на болка в някое зъбче, реагират доста негативно и с по-голямо недоверие към лечението. Така в много случаи детето свързва зъболекарския кабинет с този спомен за болка и се формира подсъзнателна негативна реакция към последващи посешения, дори и само за профилактика. От друга страна, деца, които са посетили зъболекарския кабинет за първи път по друг повод – например за профилактичен преглед или като придружаващи единия от родителите за неговото лечение, отговарят с любопитство и са отворени към едно ново и интересно преживяване в живота си. Подходящият подход на зъболекаря и родителя в този момент могат да ви избавят от последващи проблеми и отказ на детето да съдейства за лечение.

 

Оказва се, че най-удачна за първо посещение е възрастта след 2 години, когато обикновено всички бебешки зъбки са пробили и детето проявява интерес и любопитство. Друго важно условие е детето да е физически здраво, в добра кондиция /да не е сънено или гладно/ и предварително подготвено от родителите за новото начинание. Подготовката се състои в положително отношение на родителите към посещението – говорете на детето за едно ново, вълнуващо събитие в живота му /представете си как го подготвяте за първото посещение в детската градина/, изтъквайте само положителните емоции, представете го като нова игра. В никакъв случай не му говорете за болка /или липсата й/.

 

При първото посещение не е задължително да се извърши същински преглед в устата на детето. По-важното е, че то ще се запознае с обстановката и екипа в зъболекарския кабинет и при последващо посещение ще е по-предразположено за съдействие. Много често дори тези деца сами настояват да посетят отново кабинета.

 

По този начин ще гарантираме на детето формиране на положително отношение и навици за профилактика на денталното здраве.