Фасети и тяхното приложение

 

Най-общо казано, фасетите са тънки люспи от стоматологична керамика или фотополимер. Използват се, за да заместят увредената или неестетична предна повърхност на зъбите и така да променят към по-добро тяхната визия.

Фасетите са решение на проблеми в областта на усмивката като счупвания, разстояние между зъбите, леки изкривявания, оцветяване, лоша подредба, кариеси и др. Фасетите се поставят върху външната част на зъба, която е по-близо до устните.

Преди да се поставят, горната повърхност на зъба се изпилява, като се отнема не повече от 30% от обема му. Това е едно от предимствата на фасетите пред коронките, при които от зъба може да се отнеме до 70% от обема. Това количество е особено инвазивно, като се има предвид, че в някои случаи става дума за витален (жив, неумъртвен) зъб.

Видове фасети

Според материала, от който за изработени, фасетите се делят на керамични и фотополимерни.

Според начина, по който се поставят, биват директни и индиректни.

Директните фасети се наричат още бондинг. Работата по тях се извършва директно в устата на пациента. Изработени са от втвърдена смола (фотополимер). Те са и по-евтини от порцелановите фасети. Средно, при добра грижа, издържат между 8 и 10 години. Основни недостатъци са възможността цветът да се промени с времето и да падне блясъкът, постигнат чрез полиране.

Индиректните фасети се изработват от зъботехник, след като се вземе отпечатък от изпилените и подготвени от стоматолога зъби на пациента. Фасетите се изработват от порцелан, което предполага и тяхната издръжливост – около 15 години. Друг плюс на този вид интервенция е, че материалът не променя цвета си с времето, щади венците и може да се подбере цвят, който се слива с останалите зъби, за да няма разлика. Качеството, разбира се, има и своята цена. Порцелановите фасети са по-скъпи от бондинга.
Качествено поставените фасети няма да се отлепят и няма да паднат. С тях може да се храните и пиете, както и преди. Разбира се, трябва да ги щадите. Недопустимо е да използвате зъби с поставени фасети за чупене на орехи или отваряне на бутилки.

Важно да знаете при поставяне на фасети:

Преди да поставяте фасети, трябва да излекувате венците си, ако имате гингивит.

Много хора се притесняват, че ако поставят фасети на предните си зъби, няма да могат вече да отхапват и да се хранят нормално. Това не е вярно. Предните зъби с фасети продължават да изпълняват същата функция , със същите крайни резултати, както и преди това.

За да издържат по-дълго и да са в добър външен вид, фасетите изискват поддържане на добра устна хигиена - четка и паста за зъби, конци за зъби и антибактериална вода за уста.


Ако се подбере правилния нюанс и се поставят прецизно, зъбите с фасети няма да се различават от естествените.


Времето, нужно за изработката на порцеланови фасети, е различно в различните зъботехнически лаборатории, но приблизителният срок е 20 дни.


Грешно е да се счита, че фасетите увреждат зъбите и ускоряват появата на кариеси.

Фасетите се поставят само върху естествени зъби. Те не могат да се сложат върху коронки или при липса на истински зъби.