Д-р Даниел Илиев

Go to content

Main menu

Протези

УслугиОбикновени (плакови)

Т.нар. обикновени протези (те са и най-евтини), са протези от акрилна пластмаса. Биват цели или частични с метални куки или без куки, с пелоти за по-добра естетика във фронта.


Валпласт протези

Силиконови протези - Valplast . Те са високо естетични и антиалергични. При тях няма метални куки, развалящи естетиката. Valplast са меки и еластични протези, които издържат на всякакво екстремно натоварване - те фактически са нечупими. Valplast е американска фирма, която изобретява системата за меките протези. Перфектните резултати и качеството оправдават по-високата цена на Valplast.

Моделно-лети протези с лети метални елементи

Съвременни конструкции, при които основата се изработва от метал, който е по-тънък от пластмасова плака. Методът е много точен, тъй като тази база, а също и куките, се отливат като точно копие на моделаж с восък. Те пасват идеално към венец и зъби и са почти неподвижни при хранене. Поради здравината на конструкцията свързващите части (базата) са много редуцирани, а това увеличава комфорта, подобрява говора (небцето и езика са освободени), вкусовите усещания и др. Те не се разхлабват с времето и се налага да се почистват по-рядко, тъй като по-трудно задържат храна и са по-плътни. Металната им част може да се изработи от благородна сплав. Изискване за тези протези е стабилността на опорните за куки зъби. Единствен относителен недостатък е възможността за влошена естетика в случаите на видима част от куките.
При тези конструкции се налага пациентът да спазва изрядна хигиена, тъй като всеки зъб е взаимосвързан с общото лечение и не може да се допусне загуба дори и на един. Понякога се ползват и специални средства за профилактика.Моделно-лети протези със сложни опорно-задръжни средства

Основата на тези конструкции е като тази на горните, но още по-редуцирана. Те се различават по начина на задръжка към опорните зъби а също така с естетическото си преимущество - не се виждат куките във фронталния участък. Биват няколко вида:

-  СтавниНаподобяват панти на врата, влизащи едни в други и ползващи тефлонов посредник. При тях движение не се усеща и много пациенти споделят, че ги чувстват като свои. Те зависят силно от състоянието на опорните зъби, които се хващат в блок-мост, а в края му се изработват ставите. Те могат и да се поставят на първия изкуствен зъб от протезата, но важното е, че при всички случаи са невидими. Натоварването при тях се поема основно от носещите зъби, а не от венеца и костта под него. Свалят се много рядко.

- Траверсни
Ползват греда между 2 опорни зъба едностранно или двустранно.

- Телескопни
Върху изпилени зъби се поставят метални кепета а протезата има подобни на металокерамиката корони, които лягат върху кепетата с голяма точност и това ги задържа.
Back to content | Back to main menu